Bygga varumärkes­kännedom: Varför det spelar roll och hur du kan förbättra den

I en värld där konkurrensen blir allt mer intensiv är det viktigt att förstå värdet av varumärkeskännedom. Men vad är varumärkeskännedom, varför är den viktig, och hur kan du öka den? Låt oss dyka ner i ämnet.

Dela det här!

Vad är varumärkeskännedom?

Varumärkeskännedom, eller brand awareness på engelska, är graden till vilken konsumenter känner till och kan identifiera ett företags varumärke. Det handlar om hur väl konsumenterna kan koppla samman ett företags varumärke med dess produkter eller tjänster. Ju högre varumärkeskännedom ett företag har, desto mer sannolikt är det att företaget kommer att bli ihågkommet av konsumenterna när de är redo att köpa.

Varför varumärkeskännedom spelar roll: Canva-exemplet

Canva är ett lysande exempel på varför varumärkeskännedom är så viktig. Canva, en online designplattform, har blivit en ledare i sin bransch tack vare sin framstående varumärkeskännedom. De har byggt upp sin varumärkeskännedom genom att erbjuda enkla designverktyg som är tillgängliga för alla, vilket har skapat en stark koppling mellan deras varumärke och idén om tillgänglig design.

Hur man ökar varumärkeskännedom och blir toppen i folks medvetande

1. Identifiera de kanaler där din publik är mest aktiv och dubbla insatserna

För att öka din varumärkeskännedom, måste du först förstå var din målgrupp tillbringar sin tid. Är det på sociala medier som Instagram eller Facebook? Eller kanske de ofta besöker vissa bloggar eller webbplatser? När du har identifierat dessa kanaler, koncentrera dina marknadsföringsinsatser där.

2. Uppmuntra till delning genom att dra nytta av nätverkseffekter

Genom att uppmuntra dina kunder att dela ditt innehåll eller dina produkter med sina nätverk, kan du utnyttja kraften i nätverkseffekter för att öka din varumärkeskännedom. Detta kan uppnås genom att erbjuda incitament för delning, som rabatter eller specialerbjudanden.

3. Fånga publiken genom att berätta de berättelser som berör dem

Människor älskar berättelser. Genom att berätta berättelser som rör vid dina kunders hjärtan kan du skapa starka emotionella band till ditt varumärke. Dessa band kan sedan öka din varumärkeskännedom och göra ditt varumärke mer minnesvärt.

Fungerar det? Hur man mäter varumärkeskännedom

Att mäta varumärkeskännedom kan vara en utmaning, men det finns både kvantitativa och kvalitativa metoder för att göra detta.

Använd kvantitativ och kvalitativ data för att identifiera problem och önskemål

Genom att analysera både kvantitativ och kvalitativ data kan du få en djupare förståelse för hur väl ditt varumärke är känt och hur det uppfattas av konsumenterna. Kvantitativ data, som försäljningssiffror och webbplatstrafik, kan ge dig en indikation på din varumärkeskännedom. Kvalitativ data, som kundintervjuer och feedback, kan hjälpa dig att förstå hur ditt varumärke uppfattas och vilka förbättringar du kan behöva göra.

Använd social lyssning för att upptäcka vad kunderna säger om dig och deras behov

Social lyssning innebär att följa och analysera konversationer om ditt varumärke på sociala medier och andra online-plattformar. Detta kan hjälpa dig att förstå hur ditt varumärke uppfattas, vilka aspekter av ditt varumärke som konsumenterna uppskattar, och vilka områden som kan behöva förbättring.

Du kan inte mäta allt, men dessa KPI:er kan hjälpa

Några av de mest användbara KPI:erna för att mäta varumärkeskännedom inkluderar webbplatstrafik, sociala medieföljare, omnämnanden på sociala medier, och sökvolym för ditt varumärke. Genom att noggrant spåra dessa KPI:er över tid, kan du få en bra indikation på hur din varumärkeskännedom förändras.

Sammanfattning

Att bygga varumärkeskännedom är avgörande för att sticka ut i dagens konkurrenskraftiga affärsmiljö. Genom att identifiera de rätta kanalerna, uppmuntra till delning, berätta engagerande berättelser, och mäta din framgång, kan du öka din varumärkeskännedom och bli det första varumärket som konsumenterna tänker på när de är redo att köpa. För att lyckas med detta krävs det både kreativitet och en djup förståelse för din målgrupp, men med rätt strategi kan du definitivt bygga ett starkt och igenkännbart varumärke.

Flera intressanta inlägg

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi inom kort!

Tack!

Vi återkommer inom kort. Följ oss gärna på sociala medier.