Vad är uppmärksamhetsekonomin?

Dela det här!

Enkelt beskrivet är uppmärksamhetsekonomi mer än bara ett begrepp, det är en beskrivning av ett (på sätt och vis) nytt system där den som har uppmärksamheten har makten. Och ja, så har det väl nästan alltid varit, tänker du nu. Men nja, det har det faktiskt inte.

I den här bloggen dyker vi ner i begreppet och tittar på:

  • Vad är uppmärksamhetsekonomi?
  • Skillnaden från förr
  • Utmaningen för varumärken
  • 3 fokusområden för marknadsförare

Skillnaden från förr

Curt Steinhorst på Forbes sammanfattar uppmärksamhetsekonomin som:

”This economy, which sees our focus as a finite resource to be captured and monetized, has fundamentally altered how we connect, demanding a closer examination beyond its buzzword status.”

Skillnaden mot tidigare är att idag svämmar världen över av information, tack vare den digitala utvecklingen. Det betyder att alla är med och tävlar om uppmärksamheten, vilket inte var fallet tidigare.

Lexie Kane på Norman Nielsen Group sammanfattar det så här:

”We are presented with a wealth of information, but we have the same amount of mental processing power as we have always had. The number of minutes has also stayed exactly the same in every day. Today attention, not information, is the limiting factor.”

Brist på uppmärksamhet

Det enorma flödet av information leder också till en brist på uppmärksamhet, menar psykologen och forskaren Herbert A. Simon. Logiskt, såklart. Ju fler som tävlar och försöker få din uppmärksamhet, desto mer uppdelad blir den.

Målet i uppmärksamhetsekonomin

Så, vad är då målet i uppmärksamhetsekonomin? Idag handlar det ju inte bara om att få uppmärksamheten, utan att behålla den. Detta märks inte minst genom att influencers, såväl som varumärken (åtminstone de som har koll på läget), alltid försöker vara frekventa, aktuella och relevanta.

Uppmärksamhetens förfall – från klick till engagemang

Och det behövs, särskilt om den mänskliga koncentrationsförmågan fortsätter att minska. Microsoft lär oss bland annat att den minskat från 12 sekunder i början av 2000-talet till 8 sekunder ett decennium senare.

Nog är det många som lyckas med steg 1 – att få uppmärksamheten – men lika många misslyckas med steg 2, att behålla den.

Varumärken har stirrat sig blinda på klick och mätningar det senaste årtiondet, men vad är det som händer efter att du har fått det där klicket eller den där första konverteringen?

Relevans och värde: nyckeln till långsiktig lojalitet

I takt med att performance marketing äntligen börjar tappa sin överhypade kraft, är det dags för varumärken att inte stirra sig blinda på att bara få in klick.

Visst, det kan kännas som en snabb seger att se antalet klick öka, men vad händer efter att besökaren har landat på din sida?

Det räcker inte längre med att bara driva trafik. Utmaningen ligger i att erbjuda ett innehåll som faktiskt engagerar och ger besökarna en anledning att stanna kvar. Relevans och värde blir här avgörande faktorer.

Utöver konverteringen: skapa en varaktig relation med din målgrupp

Genom att skapa innehåll som är relevant för din målgrupp, och som svarar på deras frågor eller behov, kan du bygga en relation som sträcker sig långt bortom den första interaktionen.

Det är detta som skapar lojalitet och långsiktiga kunder – inte bara den snabba konverteringen som performance marketing ofta fokuserar på.

Så, i en värld där uppmärksamhet är den nya valutan, måste vi som marknadsförare tänka längre än bara klick och konverteringar.

Det handlar om att bygga förtroende, erbjuda värde och skapa en upplevelse som får besökaren att vilja återvända, gång på gång.

3 fokusområden för marknadsförare

I uppmärksamhetsekonomin handlar det om mer än att bara fånga någons intresse – det gäller att behålla det, gång på gång. För att lyckas behöver marknadsförare fokusera på tre saker:

1. Var konsekvent och håll dig aktuell

Det räcker inte längre att dyka upp då och då. För att vara relevant måste du hela tiden synas och vara i flödet. Frekvens är nyckeln – publicera regelbundet, var aktuell, och håll ditt innehåll fräscht så att du hela tiden är top of mind.

2. Bygg relationer och skapa känslor

Bra marknadsföring handlar inte bara om att sälja, utan om att skapa en känslomässig koppling. När du lyckas skapa innehåll som berör på djupet och bygger en relation med din publik, då är du på rätt väg. Det handlar om att få människor att känna något – inte bara att få dem att klicka.

3. Ge äkta värde

Fokusera inte bara på att prata om dig själv och ditt varumärke. För att verkligen fånga uppmärksamhet och bygga lojalitet måste du skapa innehåll som ger något tillbaka till mottagaren. Oavsett om det är tips, inspiration eller underhållning – se till att det finns ett värde för dem som tar del av ditt budskap.

Flera intressanta inlägg

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi inom kort!

Tack!

Vi återkommer inom kort. Följ oss gärna på sociala medier.